RAID IN DE VOGEZEN

 

 Deelnemers :      Kobs Marc - 1 Para

                              Claymans René - 1 Para 

                              Lahaye Gilbert - 1 Para 

                              Cerasi Walter - 2 Commando  -              

                              Appelmans Romain - 1 Para (actief)

Huur van sneeuwschoenen onontbeerblijk wegens de belangrijke sneeuwhoogte tussen 1,5 m en 2 meter op het hoogste punt.

Vertrek op 13 februari op de Col de la SCHLUCHT 1135 m in de richting van de Hohneck 1270 m waarvan het begin vrij gemakkelijk verliep ondanks vier man onder ons hun eerste ervaring opdeden met sneeu-wschoenen.

Afdaling naar het meer van Frichboedle 794 m bewandelen wij de GR 5 en vervolgens de GR 531 in de richting van het dorp Mittlach, daar verorberen we de picknick 's middags met nadien de lange klim van meer dan 2 uur naar de col Hertenberg, fel besneeuwd, bereiken we de top rond 18 u.

Ik kom dikwijls ten val door de sneeuwschoenen, 25 kg rugzak en mijn eigen gewicht van 75 kg. Ik kan met moeite mijn evenwicht houden en ik lig al terug in de poedersneeuw.

We kruisen een open vlakte en hebben geen tijd meer om beschutting te zoeken in het bos en we zetten onze tenten neer want de temperatuur zakt snel tot -10°. We eten en hapje in de tent en dan een welver-diende rust. Het sneeuwt heel de nacht en de tenten zijn ondersneeuwd, we kunnen moeilijk de slaap vat-ten, het is koud en denken aan de herinneringen van de dag.

Na het ontbijt en het inpakken 's anderendaags, vertrekken we naar het dorp De Wildenstein en we vinden op 1 km van ons bivak een toevluchtsoord met bedden, keuken enz..... bof, we kunnen herbeginnen, we lachen er nog om !!!!!

Samen beslissen we om een kortere weg te nemen gezien de moeilijke voortuitgang in de sneeuw.

Richting chemin du Gefaell verliezen we een baken van de GR en Romain werkt met kompas.

Gedurende twee uur beklimmen we een steile heuvel en Marc toont ons de weg gedurende de hele klim, bravo mijn vriend. Twee passen vooruit, een achteruit, het gewicht van de rugzakken, de verse sneeuw zonder enig spoor, dit alles bemoeilijkt ons de klim en eindelijk de top is in zicht en we bereiken een on-dergesneeuwde verbindingsweg met nog 1 uur te gaan.

We bereiken de bivak rond 19 u en we stellen onze tenten op. De temperatuur daalt snel en bereikt -15°.

We slapen moeilijk door de kou ondanks de goede uitrusting. Rene doet het ijs smelten voor de koffie en ik eet een choucroute uit de doos om 8 u 's morgens.

Het ontwaken gebeurt in goed humeur en we begeven ons naar het vertrekpunt col de la Schlucht met 4 u march voor de boeg onder een blauwe hemel van de Vogezen.

Dank aan Romain voor zijn organisatie en aan Walter voor de spirit Commando.

Dank aan mijn gezellen.

Goede God, wat een ploeg !!

Gilbert LAHAYE  1 Para 1972/1973

Vertaling : Peter Delanghe

.                       

 Fotogalerij